Litar du på de människor du har omkring dig? Litar de på dig?
Jag tänker att det här är viktiga frågor att ställa sig som chef. Tillit eller dess motsats, misstro, är aspekter som har stor påverkan på den miljö som definierar en verksamhet – och i längden också de resultat som kommer att uppnås.
Om jag som medarbetare känner att jag blir litad på, att jag har fullt förtroende från min chef, vill jag i normalfallet inte göra chefen besviken. Jag lägger ner själ och hjärta i uppgiften för att leva upp till det förtroende som givits mig. Om jag däremot känner att förtroendet inte finns där – det kan handla om subtila signaler som jag fångar – blir jag inte lika motiverad att lägga ner den extra tid och energi som skulle behövas för extraordinära resultat. Jag har med andra ord uppfyllt profetian och chefens förväntningar.
Om du håller med mig i ovanstående resonemang blir din uppfattning om dina medarbetare avgörande för framgång. Din uppfattning om personen och huruvida du litar på denne eller inte visar sig alltid i dina attityder och förhållningssätt. Hur vi bemöter varandra på en arbetsplats kan liknas vid ett vatten vi simmar i. En del vatten präglas av uppskattning, glädje och tillit. Här vågar man uttrycka sig kring vad man tycker, tänker och känner och det finns en öppenhet för olikheter. Man blir mottagen och uppskattad för den man är och det skapar trygghet. I andra vatten är det mer utmanande att vara. Känslan av att vara fel smyger sig på, man känner sig obekväm och den egna rösten tystnar successivt. Rädslan att inte räcka till och göra fel gör att initiativen uteblir och arbetsglädjen avtar alltmer, så även prestationerna.
Arbetsplatsens vattenkvalitet, d v s arbetsmiljön och i förlängningen kulturen, sätts i hög grad av ledarskapet. Det är du som chef som sätter tonen. Alltid. Innan du dömer ut en medarbetare, tänk på detta: En människa som simmar i ett vatten av misstro och i detta vatten går på halvfart, kan i ett vatten av tillit prestera excellent. Det handlar om samma människa med samma utbildning, kunskaper och erfarenheter. Skillnaden är vattnet han eller hon simmar i.
Ordet TILLIT visar på ömsesidighet genom att det går att läsa både från vänster och höger. Vi möts där i mitten genom att ta steg TILL varandra. Att gå TILL en annan människa kräver mod. Mod att öppna sig och visa sin sårbarhet. Med det sagt finns här också en skörhet. Tilliten vilar på en tråd som visserligen kan vara stark men som också kan visa sig brista. Händer det går tilliten förlorad, ibland på ett ögonblick. Det som kanske tagit år att bygga upp kan gå förlorat på en sekund och det är inte säkert det finns förutsättningar att närma sig varandra på nytt. Tillit kan också sakta urholkas som i en nedåtgående spiral där den successivt avtar utifrån de erfarenheter och tolkningar vi gör, välgrundade eller i form av fantasier om varandra. Eller så fick tilliten aldrig chansen att utvecklas överhuvudtaget.
Vilka är dina erfarenheter av tillit? Hur skapar du tillit i dina relationer?